Zit je nu zuchtend aan een (te) grote stapel? Deze tips heb ik allemaal uitgeprobeerd en toegepast. Ze zullen je in de toekomst al een pak werk uitsparen.
1. Laat de kinderen hun eigen werk verbeteren
Kinderen leren hier veel van en het maakt het verbeterwerk voor de leerkracht eenvoudiger. Twee vliegen in één klap!
Hoe?
- Correctiesleutel achteraan: Leg de correctiesleutel achteraan voor leerlingen die snel klaar zijn. Ze doorstrepen hun fout en proberen opnieuw. Een verbeterhoek met vrolijke pennen en een "Zelf verbeterd" stempel maakt het leuker.
- Klassikaal verbeteren: Laat de kinderen de antwoorden voorlezen of op het bord noteren. Achteraf kun je sneller en diagonaal nakijken. Of projecteer de correctiesleutel op het digitale schoolbord zodat ieder op eigen tempo kan verbeteren.
2. Verhoog je verbeter-snelheid
- Verbeter per pagina: Verbeter bij elke leerling eerst de eerste bladzijde, dan de tweede, enzovoort. Zo onthoud je de juiste antwoorden beter.
- Maak handig te verbeteren werkblaadjes: Ja kan bijvoorbeeld rekenblaadjes zo opstellen dat de uitkomsten logisch rijtjes zijn zoals 11, 31, 51, 71 etc.
- Gebruik transparantpapier: Kopieer de oplossingen op transparantpapier. Dit is handig voor tijdrovende taken zoals hoeken meten.
- Gebruik een klokje: Daag jezelf uit met een wedstrijdje. Gebruik een chronometer om te zien hoe snel je een bundel kunt verbeteren. Uiteraard is dit niet geschikt voor nauwkeurig nakijkwerk!
3. Verbeter zoveel mogelijk tijdens de les
- Rondgaan in de klas: Terwijl de kinderen werken, ga je rond en verbeter je oefeningen. Dit helpt ook om te checken of iedereen de les begrepen heeft.
- Halverwege checken: Laat kinderen na een halve bladzijde naar je bureau komen. Zij kunnen even de benen strekken, en jij rust wat uit.
- Krukje: Gebruik een krukje om bij de kinderen te zitten en mee te kijken tijdens hun werk.
4. Laat het verbeterwerk niet opstapelen
Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Want de ene keer is er vergadering, een andere keer heb je nog een gesprek met een ouder, moet je de klas nog opruimen na een knutselpartij, ...
Maar toch.
- Plan verbeterwerk: Als ik mijn agenda of daglijn maak, plan ik ook al in wanneer ik het gemaakte leerlingwerk zal verbeteren.
- Speeltijd en middagpauze: Gebruik deze momenten om samen met collega's verbeterwerk te doen. Ondertussen kun je tips en ideeën uitwisselen.
- Dagelijks nakijken: Kijk elke avond al het werk van die dag na.
5 Beperk waar mogelijk het aantal werkblaadjes
Er worden te vaak werkblaadjes gebruikt voor het vastzetten of verwerken van de leerstof. Onverweeg andere manieren zoals:
- een educatief spel
- een toneelstukje
- een presentatie
- een creatieve verwerking
- Kahoot
- Blooket
- ...
6. Schakel hulptroepen in
Heb je een huisgenoot die kan helpen? Laat hen fouten aanduiden terwijl jij de scores optelt. Dit werkt goed voor toetsen. (Klein)kinderen vinden het de max om te mogen meehelpen.
Kleindochter Oona helpt mee. |
7. Digitaliseer toetsen
Vaak worden er al mogelijkheden aangeboden die bij de handleiding horen zoals Scoodle, Bingel, Kweetet, ...
Maar je kan ook zelf aan de slag gaan.
Zo ben ik een grote fan van Google formulieren. Je kan van zo'n formulier namelijk ook een toets maken. Daar kruipt vooraf wat tijd in maar de digitale toets verbetert zichzelf.
Heb jij ook een methode om het verbeterwerk de baas te blijven?
Verbeterwerk hoeft geen blok aan je been (meer) te zijn. Met deze tips kun je het werk sneller en efficiënter doen, zodat je meer tijd overhoudt voor de leuke kanten van het lesgeven.
Heb jij nog tips of wil je gewoon je ervaringen delen? Laat een reactie achter! Samen maken we het werk een beetje lichter en leuker.
Veel succes en vooral veel plezier met lesgeven!
Reacties